Na świecie istnieje wiele regionów, z których pochodzi kawa. Bez wątpienia każde miejsce jej plantacji ma w sobie coś niepowtarzalnego, co czujemy po smaku i aromacie kawy. Kawa może pochodzić z Ameryki, Meksyku, Afryki lub Wietnamu i wielu, wielu innych miejsc. Nie ulega jednak wątpliwości fakt, że to właśnie kawa z Brazylii jest najlepszą kawą na świecie. Dlaczego tak jest? O tym dowiesz się czytając poniższy artykuł. Zapraszamy!
Kawa, kawie nierówna
Idealna kawa ma w sobie nutkę słodyczy połączoną z gorzkością i kwaśnością tego napoju. Wpływ na jej wyjątkowy smak oraz aromat ma kilka kwestii. Bez wątpienia najważniejsza jest uprawa kawowca. Arabica, jako kawa z Brazylii jest kawą najbardziej wymagającą zarówno pod względem uprawy, jak również jej wypalania i przygotowania do podania. Położenie geograficzne Brazylii, a już zwłaszcza strefa klimatyczna tego miejsca, tworzą doskonałe warunki do uprawy wysokiej gatunkowo kawy. Na szczególną uwagę zasługuje region Santos, w którym wyhodowana kawa zyskuje wyjątkowo owocowy i lekko kwaskowy smak.
Należy pamiętać, że kawa z Brazylii uprawiania jest na wiele różnych sposobów i w wielu miejscach. Niektóre z brazylijskich regionów znajdują się wyjątkowo nisko (600 m n.p.m.), podczas gdy inne dużo wyżej (1200 m n.p.m.). Wbrew pozorom wysokość uprawy kawy ma także wpływ na jej ostateczny smak i aromat. Nic zatem dziwnego, że kawa z Brazylii może mieć aż tak różny smak. Wpływ na odczuwane przez nas doznania smakowe ma przede wszystkim żyzność gleby, gorące i wilgotne powietrze, a także wspomniana już przez nas wysokość plantacji.
Arabica – kawa z Brazylii, czy afrykańska Robusta?
Brazylijska Arabica z Santos i afrykańska Robusta z Konga to dwie najlepsze kawy na świecie. Smakoszy jednej, jak i również drugiej nie brakuje. Ostateczny werdykt oceniający to, która z tych dwóch kaw jest tak naprawdę najlepsza, jest niemal niemożliwy. Zarówno Arabica, jak i Robusta posiadają wyjątkowe cechy, które doceni nawet najbardziej wyrafinowany smakosz kawy.
Arabica jest kawą bardziej wymagającą. Jej uprawa wymaga stałej kontroli i ochrony przed szkodliwymi chorobami i insektami. Jednak włożona praca w uprawę tej rośliny zostaje wynagrodzona jej niepowtarzalnym smakiem oraz cudownym aromatem. Z kolei kawa Robusta jest gatunkiem łatwiejszym w hodowli, dzięki czemu zbiory kongijskiej kawy są dużo bardziej obfite. Nie powinien zdziwić nas zatem fakt, że to właśnie Arabica jest dużo droższą kawą. Jednak jej wyjątkowy smak i aromat są tego warte.