Nikogo nie trzeba dziś przekonywać, że owoce mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie: poprawiają samopoczucie, dostarczają niezbędnych witamin, pomagają utrzymać odpowiednią wagę. Są smaczne, pachnące i orzeźwiające. Można z nich wyprodukować pyszne soki, napoje, przetwory. Okazuje się jednak, że pomimo wymienionych zalet wciąż spożywamy ich zbyt mało- przeciętny Polak zjada rocznie ok. 50 kg owoców, podczas gdy Hiszpan- 120 kg. Na tle Europy wypadamy zatem blado…
Co powoduje, że owoce są cennymi składnikami codziennej diety?
Zacznijmy od witamin.
Witamina C, obecna w porzeczce, truskawce,kiwi czy owocach cytrusowych ma właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zmniejsza ryzyko powstania raka. Prócz tego podnosi ogólną odporność organizmu, chroni przed infekcjami, a także chorobami układu krążenia. Witamina A, uzyskiwana z beta-karotenu wpływa natomiast na pracę oka, jak również reguluje proces wzrostu i rozwoju kości. Owoce zawierające największą ilość beta- karotenu to brzoskwinie, morele, śliwki, wiśnie. Bogatym źródłem witamin z grupy B, dobroczynnie wpływających na pracę układu nerwowego są orzechy, w których znajdziemy również dużą ilość białka i tłuszczu.
Oprócz witamin owoce zawierają mnóstwo innych substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm.Żelazo, wapń i miedź, występują głównie w owocach jagodowych, czyli truskawkach, agreście, porzeczkach. Dzięki nim prawidłowo funkcjonuje układ krwionośny i kostny. Kolejna zaleta owoców jagodowych to wysoka zawartość błonnika pokarmowego, występującego również w jabłkach i owocach cytrusowych.
Bardzo ważnym składnikiem mineralnym jest potas zawarty w brzoskwiniach i morelach. Jego działanie polega na regulowaniu pracy serca, zapobieganiu zwapnienia naczyń krwionośnych i usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Cennym źródłem potasu jest także banan, owoc uznawany za jeden z najbardziej różnorodnych pod względem bogactwa występujących w nim minerałów. Znajdziemy w nim bowiem jeszcze magnez, cynk, fluor, jod miedź i witaminy.
Chwaląc owoce, nie można zapomnieć o ich dobroczynnym wpływie na wagę. Dlatego osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów, powinny pamiętać o włączeniu ich do swojej diety. Większość owoców jest bowiem niskokaloryczna. Warto zaznaczyć, że pewnym wyjątkiem są tu winogrona, banany, daktyle i awokado, jednak ich wartość energetyczna jest tylko nieco wyższa od pozostałych owoców. Czynnikiem wpływającym na niską kaloryczność owoców jest bardzo duża ilość wody- jej zawartość może dochodzić nawet do 96% ogólnej masy owocu.
Jak widać, owoce w diecie mają bardzo dobry wpływ na zdrowie i samopoczucie. Stanowią naturalne źródło witamin i składników mineralnych.Słodkie, kolorowe i pyszne skuszą podniebienie niejednego smakosza, nie wpływając negatywnie na jego wagę. Są znakomitym składnikiem deserów, lodów i ciast. Najwięcej wartości odżywczych mają jednak owoce spożywane w postaci surowej, najlepiej pięć razy dziennie.
Jabłka, gruszki, cytrusy, porzeczki dadzą Ci zdrowie i energię, wzmocnią Twoją odporność, opóźnią procesy starzenia.