Cukrzyca jest jedną z tych chorób, która znacząco wpływa na codzienne funkcjonowanie człowieka. Będąc osobą chorą, musimy wprowadzić nowe postawy oraz nawyki.
Przede wszystkim należy zadbać o specjalistyczny sposoby odżywiania, który nazywa się dietą cukrzycową.
Jakie produkty można spożywać przy cukrzycy?
Osoba cierpiąca na cukrzycę musi posiadać dobrze zbilansowaną dietę. Głównie chodzi o to, aby dostarczać swojemu organizmowi niezbędną ilość składników odżywczych, a z drugiej strony ograniczając przyjmowanie węglowodanów do bezpiecznego minimum. W ten sposób będziemy mogli zachować właściwy poziom cukru we krwi.
Dla chorych osób na cukrzycę bardzo ważna jest pojęcie „indeks glikemiczny”. Definicja ta określa parametr, który klasyfikuje produkty spożywcze pod kątem ich wpływu na stężenie krwi u człowieka. Wyrażony jest liczbowo w skali od 0 do 130.
Jaka jest właściwa dieta dla cukrzyka?
Diabetycy muszą przestrzegać odpowiedniego sposobu odżywiania, który najczęściej ustalony jest przez lekarza prowadzącego chorobę. Pożywienie musi dostarczać niezbędnych składników odżywczych, ale największą uwagę trzeba zwracać na węglowodany, czyli cukry występujące w produktach spożywczych.
Najważniejszym składnikiem dla wszystkich cukrzyków jest błonnik. Opóźnia on hydrolizę skrobi, która jest cukrem i spowalnia cały proces wchłaniania węglowodanów do krwi. Nie można jednak dopuścić do zbyt niskiego poziomu cukru, ponieważ grozi to hipoglikemią.
Co może jeść cukrzyk, a czego nie?
Najlepszym rozwiązaniem dla cukrzyka są surowe oraz półsurowe owoce i warzywa, które nie zawierają zbyt wysokiej ilości cukrów. W diecie cukrzycowej często stosuje się składane i podgrzewane posiłki, ponieważ wtedy skrobia wchłania się wolniej i mniej gwałtownie.
Istotne jest również to aby spożywać posiłki w mniejszych ilościach, ale za to częściej. W ten sposób znacznie łatwiej utrzymać kontrolę poziomu cukru we krwi. Dieta cukrzycowa jest więc zdrowym i dobrze zbilansowanym sposobem na właściwe odżywianie się.