Niejeden sklep z kawą online posiada w swej ofercie szeroki asortyment, różnych gatunków kaw. To z kolei nie ułatwia wyboru najbardziej odpowiedniej kawy. Czy się kierować odwiedzając sklep z kawą online? Na co szczególnie zwrócić uwagę, by cieszyć się najszlachetniejszym smakiem kawy?
Kawa numer jeden, czyli popularna arabika
Praktycznie każdy sklep z kawą online ma ją w swojej ofercie. Arabika, bo o niej mowa to najchętniej pita kawa ziarnista na świecie. Jej smak zna niemal każdy. Zazwyczaj jest to słodkawy posmak z wyraźnie wyczuwalną nutą czekolady i karmelu. Niekiedy jednak odwiedzając sklep z kawą online, możemy także trafić na arabikę o wyraźnym, owocowym smaku. Skąd ta rozbieżność smakowa? Otóż wszystko zależy od kraju pochodzenia, stopnia palenia, a nawet rodzaju gleby. Najszlachetniejszym smakiem charakteryzuje się natomiast arabika z Ameryki Południowej oraz Afryki. Być może nasz ulubiony sklep z kawą online posiada arabikę właśnie z tych rejonów świata?
Kawa robusta
Robusta to zaraz po arabice druga, najchętniej pita kawa ziarnista na świecie. Robusta od arabiki różni się zdecydowanie smakiem, zawartością kofeiny oraz ceną. Każdy sklep z kawą online chętnie sprzedaje robustę, ponieważ jej sprowadzenie jest łatwiejsze i tańsze niż kawy arabika. Kawowce robusty mogą rosnąć praktycznie w każdych warunkach, są także niezwykle odporne na warunki pogodowe oraz wszelkiego rodzaju szkodniki. Smak robusty jest zdecydowany, mocny, wyrazisty. Nie zmieni tego nawet dodanie do kawy mleka.
Liberika i mieszanki kaw
Liberika to trzecia z najchętniej pitych kaw na świecie (chociaż uprawa ziaren tej właśnie kawy to zaledwie 1% światowej produkcji kawy). Liberikę rzadko pije się jako samodzielną kawę. Często jej ziarna łączy się natomiast z arabiką czy robustą. Dzięki temu zyskuje ona niepowtarzalny smak i aromat.
Stopnie palenia ziaren kawy – dlaczego są takie ważne?
Dobry sklep z kawą online zawsze podaje informacje o stopniu paleni ziaren danej kawy. To ważne, ponieważ ma bezpośredni wpływ na jakość sprzedawanej kawy a dokładniej na jej smak. Dobrej jakości arabika charakteryzuje się jasnymi ziarnami, to znaczy, że stopień jej palenia jest niewielki. Liberika i mieszanki kawowe zazwyczaj mają średni stopień palenia ziaren. Dzięki temu zyskują subtelny smak i piękny kolor. Robusta ma natomiast ciemno palone ziarna, które doskonale współgrają z intensywnym posmakiem kawy.