Dieta to słowo, które zdecydowanej większości ludzi kojarzy się z ograniczeniami. Okazuje się jednak, że zarówno dieta odchudzająca, jak i eliminacyjna może być nie tylko zdrowa, ale i smaczna. W odpowiednio skomponowanej diecie, znajduje się także miejsce na słodycze. Najlepiej jednak stawiać na te domowe, które przygotujemy ze smacznych i pełnych witamin składników.
Postaw na zdrowe zamienniki cukru
Jeżeli zależy nam na zdrowiu i dobrym samopoczuciu, dobrze byłoby zdecydować się na przygotowywanie deserów z dodatkiem zamienników cukru. Na szczęście, w sklepach znajdziemy ich coraz więcej. Najlepiej byłoby postawić na cukier brzozowy, zwany również ksylitolem. Nie ulega wątpliwości, że bardzo dobrym rozwiązaniem może okazać się również zakup erytrytolu. Zarówno jeden, jak i drugi słodzik posiada niski indeks glikemiczny. Dzięki temu są one odpowiednie dla osób borykających się z cukrzycą typu drugiego, hiperinsulinemią czy insulinoopornością. Nie sposób nie zauważyć, że desery można dosładzać także cukrem kokosowym oraz miodem, choć warto używać tych produktów z umiarem. Dużym powodzeniem cieszą się również daktyle suszone oraz świeże. Trzeba jednak pamiętać, że mają dość wysoki indeks glikemiczny. Niemniej jednak, są one zdrowe.
Dodawaj do deserów owoce i orzechy
Jeżeli zależy nam na tym, aby nasze desery smakowały wybornie i były pewne witamin, postawmy na dodatek orzechów oraz owoców. Jakiego rodzaju dodatki wykorzystać? Na pewno przy ich wyborze warto byłoby kierować się swoimi własnymi preferencjami smakowymi. Godne polecenia są na pewno bogate w selen orzechy brazylijskie. Nie sposób nie wspomnieć również o migdałach, które technicznie rzecz biorąc orzechami nie są. Nie da się ukryć, że smacznym dodatkiem do deserów będą również orzeszki piniowe oraz oczywiście orzechy włoskie. Jeżeli chodzi o owoce, doskonale sprawdzą się maliny, truskawki, a także wiśnie. Słodkie czereśnie oraz banany również są godne uwagi.
O czym jeszcze warto pamiętać?
Jeżeli zależy nam na wykonaniu zdrowego i smacznego deseru, dobrze byłoby wykorzystywać jogurty, na przykład te wysokobiałkowe. Jogurty typu skyr sprawdzają się doskonale. Można dosłodzić je miodem, podać z orzechami i owocami na drugie śniadanie lub podwieczorek. Nie ulega wątpliwości, że dobrze jest zakupić także surowe kakao. Jego płatki wzbogacą nasz deser o dodatek cennego cynku oraz magnezu. Oczywiście możemy zdecydować się na upieczenie ciasta lub tortu w zdrowej wersji. Warto wykorzystać zdrowe mąki do jego przygotowania. Może być to na przykład mąka pszenna razowa, mąka pszenna orkiszowa bądź mąka orzechowa. Jeżeli chodzi o mąki orzechowe, warto postawić na mąkę z mielonych migdałów, a także na mąkę z nerkowców. Wybór zależy wyłącznie od naszych upodobań smakowych. Ciasto można z powodzeniem przełożyć zdrowym kremem na bazie ricotty czy serka mascarpone. Nie ulega wątpliwości, że dobra będzie także bita śmietana. Mimo, że są to produkty tłuste, spożywane z umiarem nie wyrządzą nam największej krzywdy.